Ajurveda in hrana

Hrana je vir življenja. Ustrezna prebava pa je vir zdravja. Hrana nas nahrani, vzdržuje in zdravi. Starodavni modreci so vedeli, da je hrana naše zdravilo in, da nobeno zdravilo ne more nadomestiti slabe prehrane. Kaj posameznik uživa je prav tako pomembno kot kako to uživa. Uspešnost prebave je povezana z našimi mislimi, okoljem in čustvi. Avtonomni živčni sistem se deli na simpatični in parasimpatični živčni sistem, ki sta si nasprotna. Kar pomeni, da je prebava lahko dobra ali slaba kljub temu, da je samodejna. Pogosto med prehranjevanjem razmišljamo o službi in ostalih problemih, se naša prebavna energija preusmeri drugam. Kadar smo med prehranjevanjem čustveno napeti takrat prevlada simpatični živčni sistem (kri se povečano pretaka v periferni del mišic, stran od trebuha; prebavni sokovi nehajo krožiti, peristaltika se ustavi). Ko smo z mislimi prisotni pri obroku takrat prevlada parasimpatični živčni sistem s tem prebava in peristaltika normalno delujeta. 

Današnja sodobna civilizacija je nagnjena k vati. Ajurveda pa nas vabi, da opustimo stare življenjske navade kot je uživanje hitro pripravljene in tehnološko predelane hrane. Pomembno je, da uravnovesimo količino in kvaliteto hrane ter pri tem upoštevamo kraj, čas in osebno konstitucijo. Skušajte razviti občutljivost za primerno količino hrane, ki zadostuje vašim potrebam. Ne podaljšujte svojega užitka s prenajedanjem saj le to vodi v bolezen. Uživanje premalo ali preveč hrane je lahko nevarno.

Uživanje hrane, če prejšnji obrok še ni bil prebavljen vodi do okvare vseh treh doš. Če predpostavljamo, da je želodec razdeljen na tri dele od tega je prvi del namenjen za trdno hrano, drugi za tekočo in v tretjem del je prostor za vse tri doše. Kadar se do sitega najemo trde in tekoče hrane so tri doše v želodcu preveč stisnjene, kar vodi do okvare doš.

Pravilno pripravljena hrana je, kadar so vse tri doše uravnovešene. Uporabljati moramo vseh šest okusov, noben pa ne sme prevladati. Celoten prebavni proces traja od šest do osem ur in medtem hrana prehaja skozi različne stopnje spremembe okusa. Prebavljena hrana se nato še na celičnem nivoju spreminja  v čisto energijo zavesti in hrani naš um.  

Ajurvedska prehrana temelji na prehranjevanju s svojo osnovno konstitucijo, kar pomeni ljudje s konstitucijo pita se morajo izogibati hrani, ki spodbuja pito, uživati pa živila, ki jo blažijo.

Uravnotežen obrok, ki je obogaten z zelišči  in začimbami koristi vsem trem konstitucijam in poživlja telesno odpornost. V ajurvedi hrana prevzame vlogo zdravila. Zelo pomembno je, katero vrsto hrane vnašamo v telo saj le ta vpliva na naš videz, vedenjske vzorce in čustvena nagnjenja.

Z različnimi načini lahko povečamo uživanje v hrani, zmanjšamo hrepenenje po določeni vrsti hrane in dosežemo osebno idealno težo ter ravnovesje. V nadaljevanju je navedenih nekaj nasvetov in načel prehranjevanja.

Načela prehranjevanja:

-          Ne jejte preveč težke in premalo lahke hrane.

-          Jejte ko res čutite lakoto. Obrok raje izpustite, če imate v želodcu še neprebavljeno hrano. V nasprotnem primeru se tvorijo strupi in ama. 

-          Izognite se vmesnim prigrizkom.

-          Jejte brez navezanosti ali nenaklonjenosti.

-          Vse stvari si prinesite na mizo, da vam vmes ni potrebno vstajati.

-          Med obrokom pijte toplo vodo v majhnih požirkih.

-          Ne pijte zelo mrzle vode.

-          Po jedi se ne kopajte (vsaj eno uro).

-          V enem obroku ne mešajte surovih in kuhanih živil.

-          Vsak dan imejte pet obrokov znotraj rednih intervalov. Več pojejte za kosilo in manj za večerjo.

-          Jejte v umirjeni atmosferi, da se spodbudi parasimpatično delovanje. Vmes se izogibajte branju časopisa ali gledanju televizije. Po obroku še par minut sedite v tišini nato si privoščite kratek sprehod.

-          Sveže pripravljene hrane ne jejte skupaj z ostanki hrane.

-          3 ure pred spanjem ne uživajte hrane, saj slabo vpliva na spanec in prebavo.

-          Izogibajte se hrani, ki ima nasprotno si energijo (virya) kot so ribe in mleko.

-          skrb za materialne stvari, misli in čustva pri pripravi hrane vplivajo na kakovost hrane. Zato nikoli ne kritizirajte hrane pri pripravi ali uživanju.

-          izločite blato in urin (pred jedjo).

-          sezujte se, saj se sprosti pritisk na živce, kar pripomore k boljši prebavi.

-          zmolite kratko molitev, saj se tako umiri um in telo. Pozornost pa se usmeri na hrano.

-          Jejte na tleh, s prekrižanimi nogami.

-          S pozornostjo uživajte hrano, prepoznajte okuse, videz, vonj, zgradbo, tudi zvok. Na ta način se ustvari čustveno zadovoljstvo in ravnovesje.

-          Med jedjo ne govorite, predvsem kadar imate hrano v ustih.

-          Med jedjo je priporočljivo poslušati sproščujočo, meditativno, nežno glasbo (najboljša je glasba Gandharva).

-          Jejte s čistimi prsti, saj tako prana prosto kroži in gre z dotikom v hrano.

-          Sladkarije so težko prebavljive, zato jih lahko zaužijete na začetku obroka. Poleg tega zmanjšujejo apetit in povečujejo možnost prenajedanja.

-          Jejte počasi in dobro prežvečite (32 x na vsak grižljaj). 

-          En dan v tednu (isti dan) jejte samo tekočo hrano.  Na ta način se izboljša prebava in črevo se sčisti.

-          Po jedi si očistite zobe (v Ajurvedi se uporablja neem palčka).

-          Za 10 minut se uležite na levi bok.

-          Pojdite na kratek sprehod (100 korakov).

-          2 uri po jedi se izogibajte napornim telesnim vajam.

-          Nikoli ne zavrzite hrane.

-          Ne jejte sami. Deljenje hrane z drugimi je sveto in koristno.

-          Imejte čisto, dobro opremljeno kuhinjo (pripomočki in začimbe so pomembne).

-          Uporabljajte stekleno posodo, nerjaveče jeklo, baker in lito železo za kuhanje.

-          Izogibajte se preveč surovi hrani, premalo in preveč kuhani hrani. Uživajte organsko, svežo in lokalno pridelano hrano.

V spodnji tabeli je navedena vrsta živila in značilnost, ki jo to živilo povzroča v našem telesu.

Značilnost

Živilo

težko

Meso, sir, stročnice

lahko

Kofein, riž, pokovka, kalčki

hladno

Ohlajeno mleko, meta, sladoled

vroče

Alkohol, tobak, čili

mastno

Sir, kokos, olivno olje

suho

Proso, rž, žitarice (suhe)

počasno

Jogurt, meso

ostro

Česen, čebula

stabilno

Ghee

mobilno

Pokovka, kalčki, alkohol

 

 

Okus

Živilo

sladko

Sladkor, mleko, riž, pšenica, javorjev sirup, sladki koren, datlji

kislo

Jogurt, kisla smetana, citrusi, kis, sir, zeleno grozdje, limona, fermentirana živila

pekoče

Kajenski in črni poper, čili, čebula, česen, gorčica, ingver, redkev

slano

Morska sol, kamena sol

trpko

Čičerika, rumena leča, stročji fižol,  kurkuma, granatno jabolko, soda bikarbona,

grenko

Grenka melona, aloje vera, rumena kislica, rabarbara, kava, korenina kurkume in regrata

 

Pri pripravi jedi je izrednega pomena ljubezen in spoštovanje do pripravljene in postrežene hrane. Dodajanje začimb in zelišč izboljša okus, spodbudi prebavni ogenj, izboljša prebavljivost in absorpcijo ter ugodno vpliva na nezdružljive kombinacije živil. Z ljubeznijo in pozornostjo pa lahko pripravite sledeče ajurvedske recepte:

Osvežilna pijača za ohladitev v poletnih mesecih

1 kumara

1 čajna žlička (čž) medu

½ limete

3 velike žlice kokosove vode

1 čž ingverjevega soka

1 vejica mete

Kumaro olupite in naribajte. V mešalniku zmešajte naribano kumaro in liste mete. Dobljeni sok dajte v kozarec. V sok stisnite polovico limete, dodajte kokosovo vodo, med in ingverjev sok ter premešajte.

Sok lahko hranite v hladilniku. Po želji ga lahko okrasite z rezino kumare in listom mete.

***

Čapati (pribl. 1 ducat)

4 skodelice Laxmi moke ali polnozrnate pšenične moke

2 skodelici vode

¾ čajne žličke soli

Majhna posodica rumenikovega olja

Moko in sol zmešajte. Na sredini moke naredite vdolbino in dodajajte vodo po približno ¼ skodelice naenkrat. Testo temeljito zgnetite z rokami, vsakič ko dodate vodo. Vodo dodajajte tako dolgo, da se vam testo ne bo več lepilo na roke. Pri tem lahko uporabite več ali manj vode kot je zgoraj navedeno.

Testo nato pokrijte in ga za pol ure postavite na stran. Nato vzemite majhno pest testa (v velikosti majhnega jajca) in ga oblikujte v kroglo. Kroglo povaljajte po moki in jo z roko (valjarjem) malo sploščite. Eno stran pomažite z oljem, vendar ne po robovih. Naoljeno stran previdno pomočite v moko. Prepognite na pol, tako da pokrijete naoljeno stran, nato pa še enkrat na pol. Zlepite konce. Obe strani pomočite v moko in razvaljajte tanko in enakomerno. Čapati položite na vročo, podmazano (ne oljno) ponev, dokler se ne napihne in po spodnji strani dobi rjave lise.

Pomažite z oljem in obrnite ter pecite tako dolgo, da po dnu blago porjavi nato jih zavijte v čisto kuhinjsko brisačo. Čapati je pripravljen v 2-4 minutah.

***

Juha iz mešane zelenjave (za 4 osebe)

4 skodelice mešane zelenjave (korenje, stročji fižol, buče,...)

8 skodelic vode

1 čajna žlička kuminovih semen

6 celih poprovih zrn

2 ½ cm dolg košček cimetove palčke

10 klinčkov

10 strokov kardamoma

2 jedilni žlici gheeja

½ čajne žličke soli

Vso zelenjavo operite in narežite na za grižljaj velike koščke. V veliko posodo za juho dodajte zelenjavo in vodo, pokrijte in kuhajte na srednji vročini, da se zelenjava zmehča. Nato odstavite. Medtem v možnarju v fin  prah zdrobite kumino, poper, cimetovo palčko, kardamom in klinčke ali pa uporabite mešalnik. Posodo za juho segrejete na srednjem ognju, dodajte ghee in zmlete začimbe. Na hitro jih popražite, vendar pazite, da se ne prismodijo.  Dodajte zelenjavo in 4 skodelice jušne osnove. Kuhajte 2 minuti nato posolite. 

***

Začinjen riž z grahom (za 4-5 oseb)

2 skodelici basmati riža

1 skodelica svežega/zamrznjenega zelenega graha

2 ½ cm dolg kos svežega ingverja, olupljen in drobno nasekljan

2 jedilni žlici nesladkanega, nasekljanega kokosa

1 majhna pest svežih koriandrovih listov

½ skodelice vode

4½ jedilne žlice gheeja

1 čajna žlička kuminovih semen

1 čajna žlička črnih gorčičnih semen

5 celih lovorovih listov

4 cm dolga cimetova palčka

7 klinčkov

7 strokov kardamoma

1 čajna žlička masala prahu

¼ čajne žličke soli

4 skodelice vroče vode

koriander, kokos, limeta za okus

Riž in grah operite dvakrat.  V mešalniku zmešajte ingver, kokos, koriander in pol skodelice vode v tekočo zmes.  Večjo posodo segrejte na srednji temperaturi in dodajte ghee, kumino, gorčična semena, in lovorove liste. Mešajte, da semena popokajo. Dodajte cimet, klinčke, kardamom, zmes iz mešalnika, masala prah in sol. Vse skupaj pražite 1 minuto.

Nato vmešajte riž in grah, premešajte in prilijte 4 skodelice vroče vode. Za 2 minuti zavrite. Nato vročino zmanjšajte, pokrijte in kuhajte približno 20 minut, da se zmehča. Občasno premešajte. Na koncu okrasite s koriandrom in kokosom. Po želji lahko na vsako porcijo stisnete malo limetinega soka.

***

Sladica za globok in obnovitveni spanec

10 mandljev, namočeni (8 ur)*

1 skodelica mandljevega ali riževega mleka

2 čajni žlički gheeja

4-5 datljev

8 zrn popra

½ čajne žličke kardamoma v prahu

½ čajne žličke cimeta

 ščepec kumine, kurkume, muškatnega oreščka

Vse sestavine dodaj v mešalnik in mešajte, da nastane gladka zmes. Zmes vlijte v lonec in kuhajte do rahlega vretja nato premešajte in odstavite. Sladico lahko postrežete ali pa dodate še skodelico jogurta in vse skupaj prelijete z javorjevim sirupom.

*če mandljev predhodno niste namočili, jih lahko za 1 minuto povrete v vreli vodi, osušite ter sperete s hladno vodo. Nato mandlje olupite.   

***

Kičeri (6-8 oseb)

1 žlica kokosovega olja

1 čajna žlička svežega naribanega ingverja

1 ½ žličke gorčičnih semen

1 ½ kumine

1 žlička kurkume

½ žličke cimeta

½ žličke soli

½ žličke črnega popra

1/8 žličke kajenskega popra

1 skodelica rdeče leče (namočena za par ur)

1 ¾ skodelice kvinoje

3 skodelice sesekljane zelenjave (bučke, stročji fižol, korenje)

7 ½ skodelice vode

1 žlica agavinega sirupa (lahko tudi med)

1/3 skodelice svežega, nasekljanega koriandra

limonin sok za preliv

Veliko posodo segrejte na ognju in dodajte kokosovo olje. Ko se olje stopi dodajte ingver, gorčična semena, kumino in kurkumo ter kuhajte, da postane rahlo rjavo in dišeče. Dodajte preostale začimbe in kuhajte 1 minuto. Dodajte rdečo lečo in kvinojo, premešajte in kuhajte še 1 minuto. Nato dodajte vodo in premešajte. Za tem povečajte temperaturo do rahlega vretja, pokrijte posodo in kuhajte 10 minut. Nato dodajte zelenjavo, ponovno pokrijte in kuhajte, da se tekočina absorbira (20-30 minut).  

Na koncu lahko vmešate agavin sirup in koriander ter pokapljate z limono.

***

Juha z lečo in kokosovim mlekom (za 4 osebe)

1 skodelica zelene leče

Ščepec soli

½ žličke kurkume

1 čajno žličko zdrobljenih janeževih semen

6 skodelic vode

2 žlici gheeja

1 majhna čebula, nasekljana

1 majhen korenček, olupljen in narezan na kocke

1 strok česna, nasekljan

1 čajna žlička ingverja, drobno nasekljanega

1 čajna žlička garam masala (2 žlici semen kardamoma, 4 žlice koriandrovih semen, 3 žlice semen kumine, 2 žlici zrn črnega popra, 1 žlico klinčkov, polovico cimetove palčke)

½ žličke rdečega čilija

1 žlica paradižnikove mezge

1 skodelica kokosovega mleka

1 žlica drobno narezanega svežega kopra, mete, bazilike in koriandra

1 žlica limetinega ali limoninega soka

Zeleno lečo  temeljito sperite (eno uro pred kuhanjem jo lahko namočite). Lečo odcedite in jo položite v lonec, nato dodajte 3 skodelice vode, sol, kurkumo in janeževa semena. Zavrite in kuhajte na zmernem ognju 45 minut. Peno, ki se nabere na vrhu juhe odstranite.

V srednje velikem loncu segrejte ghee in dodajte čebulo, korenje, česen, in ingver. Na srednji vročini prepražimo, nato vmešamo rdeči čili in garam masalo. Kuhamo toliko časa, da zelenjava postane mehka, nato posolimo.

V lonec z lečo vmešamo 3 kozarce vode, kuhano zelenjavo in paradižnikovo mezgo. Kuhamo 10 minut, da se juha zgosti. Nato s paličnim mešalnikom  na hitro zmešajte, večje kose v juhi pustite. Vmešajte kokosovo mleko in kuhajte 2 minuti. Na koncu lahko dodate limetin ali limonin sok.

***

Hitro prepražena cvetača s kumino (3 – 4 osebe)

3 žlice olivnega olja

1 čajna žlička basmati riža

½ čajne žličke semen kumine

4 skodelice cvetače

½ rdeče čebule, narezane

1 rumena paprika, sesekljana

1 noževo konico mletega ingverja

1 čajno žličko soli

½ čajne žličke garam masala (2 žlici semen kardamoma, 4 žlice koriandrovih semen, 3 žlice semen kumine, 2 žlici zrn črnega popra, 1 žlico klinčkov, polovico cimetove palčke)

¼ čajne žličke kurkume

svež črni poper in sveži koriander po  okusu

¼ skodelice vode

Olje v ponvi segrejte na visoko vročino in dodajte riž in semena kumine. Nekaj sekund popražimo, da riž porumeni. Dodajte cvetačo, čebulo, rumeno papriko in ingver. Vse skupaj pražimo 7 minut, da cvetača potemni. Nato dodajte sol, garam masalo, kurkumo in poper ter vodo. Pokrijte in ogenj zmanjšajte na srednjo temperaturo. Kuhajte 2 minuti, da cvetača postane mehka. Okrasimo s svežim koriandrom in postrežemo.

***

Nadevane bučke (4 osebe)

2 srednje veliki bučki, konca odrezana

2 pora, oprana

2 stroka česna

1 velik korenček

1 rdeča paprika (po želji)

2 skodelice sveže špinače (po želji)

2 žlici oljčnega olja

sol in poper

kruhove drobtine, parmezan ali nariban sir za okras

V loncu zavrite vodo in dodajte bučke. Kuhajte 20 minut, da se omehčajo. Medtem pa pripravite zelenjavo: por drobno sesekljajte, korenje in rdečo papriko narežite na kocke, zmeljite česen in na grobo sesekljajte špinačo. V segreto ponev dodajte olje. Ko je vse pripravljeno dodajte por, česen, korenje in poper. Nekaj minut popražimo, da porumeni nato začinite s soljo in poprom. Za trenutek odstavite.

Bučke iz lonca prerežite na polovico, po dolžini. Notranjost bučke izdolbite in vsebino sesekljajte ter dodajte zelenjavni mešanici. Po želji lahko sedaj dodate špinačo. Nekaj minut popražite, da odvečna tekočina izhlapi in da se okusi prepletejo. Zelenjavno mešanico nato razdelite na 4 izdolbene bučke. Posujte s kruhovimi drobtinami, parmezanom ali naribanim sirom. Pecite na 180 stopinjah 10 minut, da robovi bučk pozlatijo.   

***

Ovsena kaša s kvinojo in kardamomom (1 oseba)

½ skodelice kvinoje, oprane

½ skodelice nesladkanega mandljevega mleka

½ skodelice vode

½ čajne žličke vanilijevega ekstrakta

¼ čajne žličke soli

¼ čajne žličke mletega kardamoma

1/2hruške, narezano na kocke

2 žlice pečenih narezanih mandljev (pečico segrejte na 200 stopinj, narezane mandlje na pekaču pecite 5-7 minut)

V ponev dajte kvinojo, 1/2 skodelice mandljevega mleka, vodo, vanilijev ekstrakt, sol in kardamom in kuhajte do vretja. Nato zmanjšajte ogenj, pokrijte in kuhajte 15 minut, da se tekočina absorbira.

Odstavite in pustite počivati pet minut, nato premešajte. Kvinoji dodajte narezano hruško in mandlje ter postrezite. Kvinojo lahko hranite v hladilniku v zaprti posodi, do 3 dni. 

***

Dušena leča z jogurtom, kumarami in zelenim čilijem (4 osebe)

1 čajna žlička semen kumine

2 žlici oljčnega olja

1 skodelica na kocke narezane čebule

4 stroki česna, mletega

2 žlici svežega ingverja, mletega

1 žlička kurkume

ščepec soli

5 skodelic vode

2 skodelice rdeče leče

1 skodelica olupljene in narezane kumare

1 zeleni čili, narezan na tanke rezine

1 skodelica seskljanega koriandra

1 žlica belega kisa

4 skodelice basmati riža

1 skodelica grškega jogurta

V ponev segreto na srednjo temperaturo dodajte semena kumine in pražite 1minuto, da postanejo dišeča nato odstavite. Segrejte olje, dodajte čebulo, česen in ingver. Kuhajte, da postane čebula mehka, približno 6 minut. Nato dodajte kurkumo in pražena semena kumine. Kuhajte 1 minuto. Za tem dodajte vodo in lečo. Kuhajte do vretja nato ogenj zmanjšajte in deloma pokrijte s pokrovko. Kuhajte približno 15 minut, da se leča zmehča in zmes zgosti. Na koncu posolite.

Za okras: združite čebulo, kumare, čili, koriander  in kis ter posolite. Servirate tako, da v posodo daste najprej riž nato lečo in prelijete z jogurtom ter kumarično mešanico.  

***

Kozmični kari (4 osebe)

1 sladki krompir, olupljen in narezan na koščke ali 1 trdno rezino tofuja

1 skodelica narezanega korenja

½ skodelice zmletega pora (samo beli del), opran

½ skodelice sesekljane cvetače

2 žlici gheeja

3 paradižnike, vsak razrezan na štiri dele

6 skodelic sveže špinače, oprane

1 žlica svežega naribanega ingverja

4 dcl kokosovega mleka

1 žlica mletih semen kumine

½ žličke janeževih semen

2 žlički koraindrovih semen

1 čajna žlička cimeta

½ žličke kurkume

1/8 čajne žličke kardamoma

ščepec soli

V posodo dajte riž in ga kuhajte. V ponev dodajte žlico gheeja in prepražite sladki krompir/tofu in por. Kuhajte 10 minut nato dodajte korenje, cvetačo in kuhajte še dodatnih 10 minut. Dodajte paradižnik, ingver in špinačo ter kuhajte 3 minute, da postane mehko.

V ločeno ponev dodajte žlico gheeja in vse začimbe. Začimbe prepražite do zlatega in dišečega, približno 1 minuto.  Začimbe in ostale sestavine dajte v ponev in dodajte 1 skodelico vode ter povečajte ogenj, da hitro zavre. Nato odstavite in pustite nekaj časa, da se okusi prepojijo.

Zraven postrezite basmati riž. Okrasite lahko s kokosom, sezamovimi semeni, rezino limone, rezino paradižnika ali svežega koriandra. 

***

Raita (1 oseba)

½ skodelice navadnega jogurta (uporabite svežega; lahko je ovčji, kozji ali sojin)

½ skodelice naribane kumare

2 žlici mete, drobno sesekljane

1-2 stroka česna, mletega

1 žlica ingverja, mletega

Ščepec soli in popra

Vse sestavine zmešajte in zaužijte.

***

Humus iz pečene paprike

1 ¼ skodelice čičerike, čez noč namočene

¼ skodelice sezamovih semen

 5 žlic olivnega olja

2 rdeči papriki

4 žlice limoninega soka

2 česna

½ čajne žličke kajenskega popra

½ žličke kumine v prahu, pražene

½ žličke koriandra v prahu, pražene

Sol po okusu

V vsako rdečo papriko vstavite nabodalo in pecite na majhnem ognju, da koža počrni. Pustite toliko časa, da je celotna paprika pečena. Paprike odstavite z ognja za 15 minut, da se ohladijo. Iz ohlajenih paprik olupimo kožo.  Olupljeno papriko položite v posodo.

Čičeriko skuhajte in pustite, da se ohladi na sobno temperaturo. Vodo v kateri se je kuhala čičerika shranite.

Sezamova semena pražite na majhnem ognju (6 minut) nato odstavite z ognja. V majhno segreto ponev dodajte 2 čajni žlički olivnega olja in česen. Česen pražite eno minuto, da postane rahlo rjav. Nato odstavite in pustite, da se ohladi. V mlinček dodajte česen, sezamova semena in olivno olje ter zmešajte, da nastane zmes. Nato dodajte limonin sok, kumino, kajenski poper in sol ter dobro zmešajte. Dodajte rdečo papriko, čičeriko in 3-4 žlice vode ter zmešajte do gladke mase. Humus lahko hranite v nepropustno zaprti posodi v hladilniku od 2-3 dni. 

***

Lečina juha (6-8 oseb)

2 žlici gheeja ali oljčnega olja

1 čajna žlička semen kumine

½ čajne žličke kurkume

1-2 suha čilija

1 rdeča čebula, srednje velika, sesekljana

2 stroka česna, sesekljana

1 steblo zelene, narezane

1 korenček, ostrgan in narezan na kocke

1 zelena paprika, narezana

ščepec soli

3 skodelice leče, namočene

8 skodelic zelenjavne jušne osnove ali vode

1 velik paradižnik, narezan

Lečo pred uporabo sperite in jo v vodi namakajte nekaj ur. Nato lečo odcedite in ponovno sperite. V velikem loncu na srednji temperaturi segrejte ghee (olivno olje), dodajte semena kumine, kurkumo in čilije. Kuhajte toliko časa, da semena začnejo plesati po ponvi, medtem pa mešajte. Dodajte čebulo, česen, zeleno, korenje, papriko in sol ter pražite približno 7 minut, da zelenjava postane mehka.

V lonec dodajte lečo, jušno osnovo in narezan paradižnik ter povečajte ogenj. Kuhajte do vrenja nato zmanjšajte ogenj na srednjo temperaturo, pokrijte in pustite kuhati 45 minut. Vmes večkrat premešajte. Če je juha pregosta lahko dodate še malo jušne osnove. Juho posolite. Čilije lahko zmeljete v blenderju in jih ponovno dodate juhi. Tako bo juha bolj kremasta. Juho postrezite s svežim nasekljanim peteršiljem in žlico kisle smetane (po želji).

***

Špageti s pestom iz bazilike in pečeno zelenjavo (2 osebi)

100 g pirinih/ajdovih/polnozrnatih rezancev

Pesto:

2 skodelici sveže bazilike

4 stroki česna

¼ skodelice orehov/mandljev, namočeni

2/3 skodelice olivnega olja

sol po okusu

Vse sestavine zmešajte v mešalniku, da postanejo gladke.

Pečena zelenjava:

1 rdeča paprika, narezana

1 rumena paprika, narezana

1 bučka, narezana na kocke

3 paradižniki, narezani

1 malancan, srednje velik, narezan

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija.  Pekač pokrijte z aluminijasto folijo in ga premažite z olivnim oljem. Zelenjavo položite v pekač in jo posolite. Po želji lahko dodate tudi sesekljan česen. Pecite eno uro. Medtem po navodilih skuhajte testenine. Nato na krožnik dodajte kuhane testenine, nekaj žlic pesta in kuhano zelenjavo.

***

Riž s cimetom in lečo (4 osebe)

 

1 skodelica basmati riža

1/4 čajne žličke (čž) popra

1/4 skodelice leče

1/4 čž cimeta

1 čž semen kumine

1 strok česna

1/4 cele limone

1/4 skodelice olivnega olja

2 žlici peteršilja, svežega

1/2 čž soli

1 žlica orehov

1/2 cele rumene čebule

 

Lečo pred uporabo sperite in jo v vodi namakajte nekaj ur (ali čez noč). Nato jo kuhajte približno 45 minut. V ponev dodajte 2 žlici olivnega olja in narezano čebulo ter počakajte, da postekleni. Nato dodajte česen. V ponev dodajte riž ter prepražite, da porjavi. Lečo odcedite in dodajte rižu. Nato dodajte vse sestavine razen peteršilja in orehov. Dolijte vodo in kuhajte, da riž postane mehak. Okrasite s peteršiljem in orehi.

***

Jed s peso in rdečo lečo (4-6 oseb)

6 skodelic narezanih pesinih listov

¾ skodelice rdeče leče

½ skodelice narezanih paradižnikov

1 žlica olja

½ čajne žličke semen kumine

1 čajna žlička zdrobljenega  česna

Ščepec asafetide

1 čajna žlička čilija v prahu

¼ č žličke kurkume v prahu

1 č žlička garam masale (po želji)

1 žlica gheeja (po želji)

 

Pesine liste in stebla očistite ter jih narežite na 1cm velike kose.  Nato jih namočite v posodo z vodo. Z roko jih premešajte in pustite stati 5 minut. Nato jih odcedite.

V segreto ponev dodajte olje, kumino, in česen. Pražite eno minuto nato dodajte asafetido in paradižnik. Ko se paradižnik omehča dodajte pesine liste. Na koncu dodajte oprano rdečo lečo, kurkumo, čili in malo soli. Dodajte 2 skodelici vode, premešajte, pokrijte in kuhajte na srednjem ognju od 10-12 minut, da se leča zmehča. Po želji lahko dodate garam masalo in ghee, dobro premešajte in odstavite z ognja.

***

Kurkumina pasta

¼ skodelice kurkume v prahu

½ skodelice vode

V ponev dodajte kurkumo in vodo ter segrevajte na srednjem ognju od 7-9 minut.  Zmes dajte v steklen kozarec in pokrijte ter shranite v hladilniku (do 2 tedna).

 

Zlato mleko

2 čajni žlički kurkumine paste

2 skodelice mleka (mandljevo, ovseno, kokosovo)

Ščepec cimeta

1 čajna žlička kokosovega ali sezamovega olja

½ čajne žličke medu

Vse sestavine (razen medu) segrejte (2min) v ponvi in mešajte. Na koncu dodajte med.

***

Juha s krompirjem, cvetačo, paradižnikom in kumino (6 oseb)

1 čajna žlička črnega popra

2 skodelici cvetače

1/3 skodelice svežega koriandra

1 č žlička cimeta

2 č žlički kumine

¼ čajne žličke curryja

1 strok česna

½ č žličke ingverja v prahu

¼ č žličke muškatnega oreščka

2 krompirja

1 č žlička soli

2 žlici sončničnega olja

1 skodelica dišečega grahorja

1 paradižnik

1 č žlička kurkume

3 žlice rumene čebule

V ponvi prepražite čebulo in dodajte česen. Vse začimbe zmešajte z vodo, da dobite pasto nato jo dodajte v ponev in nekaj sekund pražite. Dodajte ostale sestavine in dovolj vode, da prekrijete zelenjavo. Počakajte, da zavre nato pokrijte in kuhajte na majhnem ognju. Kuhajte približno 30 minut, da se krompir in cvetača zmehčata. Na koncu okrasite s koriandrom in servirajte.

***

Pomladni recept za uravnavanje Kaphe (2 osebi)

1 skodelica kvinoje

2 ½ skodelice vode

2 žlici gheeja ali olivnega olja

1 žlica naribanega svežega ingverja

½ skodelice narezanih bučk, cvetače in brokolija

2 narezana korenja

½ skodelice špinače

¼ čajne žličke (čž) kajenskega popra ali črnega popra

¼ čž gorčičnih semen

½ čž kumine

2 čž nasekljanih svežih listov bazilike, mete ali koriandra

¼ skodelice narezanih mandljev

2 čž sončničnih semen

2 čž sezamovih semen

 1 žlica limetinega soka

Sol po okusu

V posodo dodajte kvinojo in vodo. Na zmernem ognju kuhajte do vretja nato zmanjšajte ogenj, pokrijte in kuhajte nadaljnjih 15 minut, da se tekočina absorbira in kvinoja omehča. Medtem si pripravite zelenjavo in zelišča. Nato segrejte ghee v majhni ponvi na nizkem ognju. Dodajte gorčična semena, kumino, ingver, kajenski poper in pražite 1 minuto. Nato dodajte zelenjavo in premešajte. Ko je zelenjava kuhana dodajte špinačo, mandlje in semena. Ko je kvinoja skuhana, ji dodajte zelenjavno mešanico in sol ter premešajte. Nato dodajte limetin sok in posujte z listi bazilike, koriandra in mete ter servirajte toplo.

***

Bučna juha (4 osebe)

 

4-6 skodelic sveže buče (na kocke narezano)

1 žlica svežega narezanega ingverja

1 strok česna

½ čebule

4 skodelice jušne osnove

 200 ml kokosovega mleka

1 žlica curry-ja v prahu ali uporabite mešanico kurkume, koriandra in kumine

½ čajna žlička soli

1 žlica ghee-ja

 

Na ghee-ju popražite čebulo, česen, ingver in začimbe toliko časa, da čebula postekleni. Dodajte bučo in jušno osnovo ter pustite, da zavre.  Nato kuhajte na zmernem ognju, da se buča zmehča (od 20-30 minut). Sestavine lahko zmešate v mešalniku ali s paličnim mešalnikom. Juhi potem dodate kokosovo mleko in sol ter kuhate še par minut.