Nespečnost je pereča motnja. Preberite si tri preproste ajurvedske recepte, kako lahko zdravilo zanjo najdemo kar v domači kuhinji.

V sodobnem svetu je nespečnost postala že kar običajna motnja. Prvenstveno jo povzroča povečana doša vata v umu ali živčnem sistemu. Nespečnost je vzrok ali posledica številnih drugih težav. Lahko jo povežemo z zaprtjem, lahko je rezultat stresa ali preutrujenosti, ali pa ravno obratno, lahko povzroči preutrujenost in vodi v še večji stres. Lahko je simptom depresije ali pa depresijo še okrepi. Zato moramo proti njej učinkovito ukrepati.

Spodaj so trije recepti, s katerimi si lahko pomagamo na preprost način: z uporabo hrane kot zdravilo.

TOPLO MLEKO

Zagotovo drži, da kozarec toplega mleka pred spanjem prinaša miren spanec. Lahko ga pijete brez vsakršnih dodatkov, toda naslednji predlogi ga bodo napravili okusnejšega in učinkovitejšega:

-          Dodajte ščepec (največ 1/8 čajne žličke) muškatnega oreščka.

-          Dodajte nekaj zdrobljenih mandljev (olupljeni so boljši), ščepec muškatnega oreščka in ščepec kardamoma. Mandlje lahko zdrobite z mlinčkom za mletje orehov ali kave.

-          Poskusite česnovo mleko. Zmešajte skodelico mleka, ¼ skodelice vode in 1/5 stroka sveže sesekljanega česna. Vtrite narahlo, dokler ne ostane za eno skodelico tekočine.

ČEŠNJE

Češnje so dobre proti mentalni utrujenosti in stresu, možnima vzrokoma za nespečnost. Če pojeste 10 do 20 češenj na dan, lahko ti stanji ublažite in lažje boste zaspali.

PARADIŽNIKOV SOK

Na tako uporabo paradižnikovega soka verjetno niste nikoli pomislili: spijte ga kozarec z dvema čajnima žličkama naravnega sladkorja in dvema ščepcema muškatnega oreščka. Sok pijte med četrto in peto uro popoldan, večerjajte med šesto in sedmo. Ponoči boste trdno spali.

(Recepti so povzeti po Knjigi dr. Vasanta Lada, Ajurveda. Popolni vodnik po domači lekarni.)