Čapatiji, Indijski kruhki brez kvasa

Čapatiji, Indijski kruhki brez kvasa

Čapatiji so indijski kruhki brez kvasa, ki so primerni za vse doše.

Čapatiji                                  V↓ P↓ K↓

(Indijski kruhki brez kvasa)

za približno 1 ducat

 

4          skodelice Laxmi moke ali polnozrnate pšenične moke

2          skodelici vode

3/4        čajne žličke soli

majhna skledica rumenikovega olja

Zmešajte moko in sol.

Na sredini moke naredite vdolbino in pričnite dodajati vodo približno po 1/4 skodelice naenkrat. Vsakič, ko dodate vodo, temeljito zgnetite testo z rokami.

Vodo dodajate tako dolgo, da dobite gosto testo, ki se vam ne lepi na roke. Morda boste morali uporabiti več ali pa manj vode, kot je navedeno v receptu, odvisno od vlažnosti okolja.

Pokrijte testo in ga za pol ure postavite na stran.

Zdaj vzemite majhno pest testa približno v velikosti majhnega jajca in ga oblikujte v kroglo.

Kroglo povaljajte po moki in jo z roko ali valjarjem malce sploščite.

Eno stran pomažite z oljem, a ne po robovih.

Nežno pomočite naoljeno stran v moko. Prepognite na pol, tako da pokrijete naoljeno stran, nato pa še enkrat na pol. Zlepite konce.

Obe strani pomočite v moko in razvaljajte tanko in enakomerno. Lepo okroglo obliko boste dobili, če čapati malce obrnete vsakič, preden ga spet razvaljate.

Čapati položite na vročo, podmazano – a ne oljno – ponev, dokler se ne napihne in po spodnji strani dobi rjave lise.

Pomažite z oljem in preobrnite ter pecite tako dolgo, da po dnu blago porjavi.

Čapati bi moral biti pripravljen v 2 – 4 minutah.

Zavijte jih v čisto kuhinjsko brisačo, dokler jih ne postrežete.

 

*** Laxmi je indijska polnozrnata pšenična moka in ima zrnato teksturo. Kupite jo lahko v prodajalnah z indijskimi živili. Namesto nje lahko uporabite polnozrnato pšenično moko.

 

Uravnoveša tridošo.

Vir: Ajurvedska kuhinja za samozdravljenje (Usha Lad in dr. Vasant Lad)