Objavljamo recept za vegetarijansko juho, ki vsebuje proteine in je primerna za vse ajurvedske tipe.

Za 4-6 oseb

1 skodelica rdeče leče

5 skodelic vode

2 čž rumenikovega olja

1 čž kuminovih semen

1 čž črnih gorčičnih semen

1 ščepec asafoetide (*proti napenjanju, kupite jo lahko v Hare Krišna centru v Šiški)

2 velika nasekljana stroka česna

5 karijevih listov, svežih ali posušenih

1 majhna pest nasekljanih koriandrovih listov

½ čž kurkume

1 čž masala prahu (*mešanica: česen, ingver, čebula, čili)

½ čajne žličke soli

 

  1. Lečo dvakrat operite in čez noč namočite v veliko vode. Odcedite.
  2. Lečo in 4 skodelice vode dajte v posodo za juho in zavrite. Na srednji vročini kuhajte odkrito 30 minut. Občasno pomešajte, da se leča ne zlepi.
  3. Dodajte še 1 skodelico vode in kuhajte nadaljnih 15-20 minut oziroma dokler leča ni mehka. Odstavite.
  4. V majhni kozici ali ponvi segrejte olje, da bo srednje vroče in dodajte gorčična ter kuminova semena in asafoetido. Ko začnejo semena pokati, primešajte česen, da blago porjavi.
  5. Dodajte karijeve liste, koriander, kurkumo in masala prah. Hitro zmešajte. Vmešajte to mešanico začimb v juho. Posolite Prilijte nekaj vode ali pa kar vso zadnjo skodelico vode, odvisno od tega, kako gosto juho želite.
  6. Zavrite za 2 minuti in postrezite z rižem in čapatijem ali kruhom.

 

Čeprav je ta juha tridošična (primerna za vse tipe), lahka in suha kvaliteta lahko spodbudi vato, zato je vata ne sme jesti več kot dvakrat na teden. Zaradi začimb v tem receptu je leča v redu tudi za Pito.

Praženje česna pomaga, da nas ne bo napenjal.

Dober tek!

 

(Recept je povzet po knjigi Ajurvedska kuhinja za samozdravljenje, ki jo lahko dobite tudi pri nas.)