Juha iz zelenega munga je primerna za vse konstitucije in je izvrsten vir proteinov za vegetarijance.

Juha iz zelenega munga[1]                             V↓ P↓ K↓

 

za 4 do 6 oseb

 

1          skodelica celih zrn zelenega mungo fižola

5 - 6     skodelic vode

2          jedilni žlici rumenikovega[2] olja

1          čajna žlička kuminovih semen

1          čajna žlička črnih gorčičnih semen

1          ščepec asafoetide

2          velika nasekljana stroka česna

5          karijevih listov, svežih ali posušenih

1          majhna pest nasekljanih koriandrovih listov

1/2        čajne žličke kurkume

1/2        čajne žličke masala prahu

1/2        čajne žličke soli

 

 

Dvakrat operite fižol in ga čez noč namočite v veliko vode. Odcedite.

Fižol in 4 skodelice vode dajte v posodo za juho in zavrite. Občasno pomešajte, da se fižol ne zlepi. Na srednji vročini kuhajte odkrito 30 minut.

Dodajte še 1 skodelico vode in kuhajte nadaljnjih 15 - 20 minut oziroma dokler fižol ni mehak. Odstavite.

V majhni kozici ali ponvi segrejte olje, da bo srednje vroče in dodajte gorčična semena, zrna kumine in asafoetido. Ko začnejo semena pokati, primešajte česen, da blago porjavi.

Dodajte karijeve liste, koriander, kurkumo in masala prah. Hitro zmešajte.

Vmešajte to mešanico začimb v juho. Posolite. Prilijte nekaj vode ali pa kar vso zadnjo skodelico vode, odvisno od tega, kako gosto juho želite.

Zavrite za 2 minuti in postrezite.

 

*** Zeleni mungo fižol je sladek in trpek s hladilno energijo. Ta juha je visoko beljakovinska kombinacija in da veliko energije, če jo uživamo z rižem in čapatiji. Je lahko prebavljiva in uravnoveša tri doše. Ljudje, ki imajo prebavne težave, lahko to juho zlahka prebavijo. Ena ali dve skodelici tekneta ob glavnem obroku. Asafoetida preprečuje, da bi vas fižol napenjal.

 

Zdravilni učinki: Dobra hrana pri vročinskih boleznih ali težavah z očmi.

 


[1]    V prodajalnah boste živilo našli tudi pod imenom „zelena soja“, op. prev.

[2]  Namesto rumenikovega (žafranikinega) olja lahko uporabite tudi repičino olje, ki je tudi ‘tenko’ in pekočega okusa, in zato primerno za jedi predvsem za ljudi kapha konstitucije, občasno ga uporabljajo lahko tudi ljudje vata konstitucije (čeprav oni potrebujejo bistveno bolj gosta olja, ki tudi imajo segrevalno viryo).

Vir: Ajurvedska kuhinja za samozdravljenje (Usha Lad in dr. Vasant Lad)