V zimo z ajurvedo

V zimo z ajurvedo

Nasprotne kvalitete hladne in suhe vate, biološke energije, ki temu času vlada, imata predvsem toplota in maščoba. Z obojima se lahko borimo proti vplivom zime, tako da ju vnašamo v prehrano in v naš vsakdanjik.

Pozimi so pogoji zaradi vetra in nizkih temperatur hladni in suhi. Te kvalitete se povezujejo z elementom zraka oz. biološke energije »vata«. V nas se namreč zrcalijo vsi elementi narave (voda, zrak, zemlja, ogenj in prostor), ki se v telesu združujejo v tri biološke energije – poleg vate še pitta in kapha. Da bi bili zdravi, morajo vse te tri energije v nas delovati skladno. Ajurveda jih uravnoveša s pomočjo mantre: »Enako poveča enako«. Prav s tem znanjem pa lahko tudi sami poskrbimo za to, da se bomo pozimi dobro počutili in nam mraz ne bo prišel do živega.

Kako torej ohranjati ravnovesje v zimskem času?

Nasprotne kvalitete hladne in suhe vate, biološke energije, ki temu času vlada, imata predvsem toplota in maščoba. Z obojima se lahko borimo proti vplivom zime, tako da ju vnašamo v prehrano in v naš vsakdanjik.

Zimska prehrana:

Da preprečimo izsuševalne učinke zime si lahko pomagamo z naravnimi proteini in maščobami v obliki topletežke in mastne hrane, ki bo navlažila naše telo. Ključnega pomena je predvsem, da so zajtrki in večerje v tem času topli in da med obroki pijemo toplo vodo.

Pozimi se priporočajo sladki, kisli in slani okusi. Tudi večina začimb ima pozimi dober učinek, saj njihov grelni učinek kljubuje mrazu.

Izogibajmo se grenki in trpki hrani, saj ima lahke in hladne lastnosti ter prehrani, ki povzroča vetrove – vse našteto povišuje element zraka/vate.

Pozimi si lahko privoščimo nekoliko večje količine hrane, vendar toliko, kolikor lahko z lahkoto prebavimo. Več hrane telesu priskrbi toploto, ko je zunaj mrzlo.

Zimski vsakdanjik:

Vata je hladna, suha, lahka, neredna in spreminjajoča se. Da bi jo uravnovesili, moramo pozimi v življenje vnesti toploto in stabilnost:

  1. Dan pričnite s kozarcem tople (ne vroče!) vode z limono in medom.
  2. Zagotovite si vsakodnevno telovadbo. Joga s Pozdravom soncu je recimo odlična izbira.
  3. Redna masaža oz. samomasaža s sezamovim oljem vam bo nahranila kožo in sprostila od mraza zakrčene mišice.
  4. Aromo evkaliptusovega olja lahko uporabite za pomoč pri dihanju, ko vas napade prehlad.
  5. Oblecite se toplo in v tople barve, kot so črna, rdeča, oranžna in temno modra.
  6. Dnevno uporabljajte sprostilne tehnike, kot sta meditacija in pranayama. Povišana vata namreč lahko povzroči tudi nemir in anksioznost.
  7. Uživajte ingverjev čaj, ki vas bo pogrel in pomagal prebavi.