Lassi iz razredčenega jogurta ali pinjenca po obroku je dobra poletna osvežitev in pomagalo pri prebavi.

Lassi je lahka pijača, ki vsebuje črevesju koristne bakterije in pomaga pri različnih težavah s prebavo. Lassi krepi imunost, zagotavlja velik vir acidophilus bakterij in vitamina B12 . Največkrat ga pijemo po obroku. V primeru pitta prebave, kjer občutimo pekoč občutek v želodcu po zaužitju hrane ali imamo zelo hitro prebavo si lahko pripravimo vrtnični lassi. Vendar pazimo! Ajurveda odsvetuje kadarkoli uživati ledeno hladne pijače, saj mraz šokira sistem in lahko pogasi prebavni ogenj.

Vrtnični lassi

Za 4 osebe potrebujemo sledeče sestavine:

  • 1 skodelico navadnega jogurta ali pinjenca
  • 2 skodelici mlačne vode
  • 1 1/2 žličke vrtničnega džema ali vrtnične vode
  • 1 žličko naravnega sladila
  • ščepec kardamoma

Vse sestavine zmešamo s paličnim mešalnikom in zaužijemo po obroku. Vrtnični lassi je tridošičen, a še posebej uravnoveša pitto (ogenj). Mešanje vzpodbuja jogurtov agni princip (prebavni ogenj).