Ajurvedski pregled

Ajurvedski posvet se deli na pogovor o življenjskih navadah ter fizični pregled, katerega posebnost je tudi Diagnoza utripa.

Ajurvedska diagnoza ne pozna preučevanja simptomov in odprave le-teh z zdravili, ampak vsebuje predvsem iskanje vzroka nelagodja, slabega počutja ali – v končni fazi – bolezni.

V diagnozo spada iskanje neravnovesja v Došah, iskanje blokiranih kanalov, ugotavljanje nepravilnega delovanja tkiv, ugotavljanje sposobnosti čiščenja telesa po naravnih poteh in določanje jakosti prebavnega in imunskega sistema posameznika. Osebni tip konstitucije tudi določa način prehrane, ki jo zdravnik svetuje in seveda potek vsakega tretmaja.

Potek pregleda:

Pregled vsebuje pogovorni in senzorni del.

Med pogovorom poveste vse o dnevnih rutinah svojega telesa in vaših prehranjevalnih ter  življenjskih navadah, kakšne težave imate, itd.

Poleg tega vas ajurvedski zdravnik  pregleda še zaznavno in presodi vaše psihofizično stanje, pregleda jezik, oči, nohte, kožo... Preko tega je vidnih kar nekaj simptomov, npr. po jeziku se vidi kako je s prebavo, po očeh kako z jetri in holesterolom, itd. 

Za tem naredi še pulz diagnozo, pregleda utrip. Pove, kateri tip konstitucije ste po ajurvedski tipizaciji (Vatta-Pitta-Kapha), oz. katera kombinacija teh presnovnih tipov ste.

Glede na vaše težave, tip telesa in klimatske razmere vam pove, katera hrana je za vas primerna in katera ne, predpiše dieto.

Če imate izvide za določeno bolezen (ultrazvok, krvni izvidi, MRI, rentgen), je zaželjeno, da jih prinesete s seboj.

Po pregledu zdravnik individualno za vas sestavi predlog terapije, ki ga v roku nekaj dni dobite po elektronski ali navadni pošti.

Na pregled je potrebno priti tešč ali 3h po zadnjem obroku. Voda se lahko pije (nič kave, čajev,...).

Za ženske pregled v obdobju mesečnega cikla ni primeren.

Pulz Diagnoza

 V vsakem medicinskem sistemu na svetu obstaja način, da preučimo utrip bolnika. Vendar pa podrobno preučevanje pulza najdemo samo v Ajurvedi, zato smo mu namenili posebno pozornost.

Nobena druga znanost nima bolj poglobljenih informacij o delovanju pulza in ga ne zna bolj detajlno pregledati. Po Ajurvedi "Nadi" pomeni pulz in "Parieksha" pomeni pregled, ampak izraz "Nadi Parieksha" pomeni premišljeno načrtovan test, ki ga opravi ajurvedski zdravnik za diagnosticiranje bolezni.

V Ajurvedi je pregled pulza postal sinonim za diagnostiko. V preteklosti, ko je pacient prišel na pregled je najprej iztegnil roko in ponudil svoje zapestje v pregled.

Nekateri zdravniki so znali celo prebrati vse simptome, najti vzroke in napovedati prognozo zdravljenja samo preko merjenja pulza.

Zgodovinsko se je diagnoza utripa pojavila v srednjem veku, med 13. in 16. stoletjem.

Pomembnost diagnoze utripa (Nadi Parieksha):

 Kljub osmim načinom pregleda v Ajurvedi je pregled utripa osnova diagnostike. Ostali pregledi nam razkrijejo nepravilnosti v specifičnem delovanju telesa na bolj omejen način, pregled pulza pa je ključnega pomena v vseh nepravilnostih.

Plusi pulz diagnoze:

1.  Pregled je izveden zunanje, brez vmešavanja v notranjost telesa in s tem brez dodatnih naporov.
2.   Pregled ne zahteva dodatnih kemičnih ali električnih instrumentov. Tema, svetloba, sprememba v temperaturi ga torej ne ovirajo bistveno.
3.   Otroci, gluhonemi, paralizirani, psihično nestabilni ali komunikacijsko drugače nesposobni niso ovirani pri pregledu, ker ne rabijo spreminjati telesnih pozicij.
4.   Za večino bolezni je pulz diagnoza primerna pokazateljica.
5.   Pulz diagnoza nam ponudi tudi vpogled v mentalno stanje pacienta preko njegovega obnašanja in občutenja.
6.   Pomaga nam določiti ozdravljivost ali neozdravljivost bolezni (fazo).
7.   Pomaga nam oceniti primernost in kvaliteto naših tretmajev.

 Navodila za optimalno izvedbo pulz diagnoze:

  1. tradicionalno se izvaja zjutraj, na prazen želodec
  2. predtem bi morali odvesti vodo in blato
  3. ne smete biti sestradani ali žejni
  4. zadnje hranjenje 3 ure pred pregledom (če je zjutraj na tešče), pijete lahko vodo
  5. ne smete uživati alkohola ali drugih toksičnih substanc
  6. ženska ne sme imeti menstruacije