Osnovni principi ajurvedskih tretmajev

 

 Idealno in najbolj učinkovito sosledje ajurvedskih tretmajev je:

  • OCENA STANJA
  • RAZSTRUPLJANJE, ČIŠČA TELESA, SPREMEMBA ŠKODLJIVIH PSIHOFIZIČNIH RUTIN IN ODSTRANITEV NEZDRAVIH DEJAVNIKOV
  • HRANJENJE, KREPITEV TELESA IN UMA S PRAVILNO PREHRANO, RASTLINSKIMI DODATKI TER UMSKIMI USMERITVAMI
  • VZDRŽEVANJE DOBREGA STANJA

 Bistvo zdravljenja je odstranitev vzrokov in izogibanje vzročnim dejavnikom. Ajurvedsko delovanje ne pomeni zatiranja glavnih simptomov in ustvarjanje nekaterih novih, kot stranski učinkov glavne obravnave - in to je najpomembnejše. Namen je odstranitev vzroka in cilj je trajno olajšanje. Tudi zdravila so v glavnem sestavljena iz naravnih virov in ne sintetično, tako so sprejeta in asimilirana v telesu brez ustvarjanja odvečnih stranskih učinkov.

Slavni Ajurvedski zdravnik Charaka opredeljuje štiri dejavnike, ki so bistvenega pomena za uspešno zdravljenje: zdravnik, pomožno sredstvo (rastlinski dodatek), terapevtsko osebje in sodelovanje bolnika.

Klasični napotki so:

• zdravnik mora biti strokovnjak v teoriji in praksi, in čistega telesa in duha. Nesprejemljivo je izkoriščati bolnika zaradi svojega neznanja ali lagodnosti, njegov poklic je posvečen službi za človeštvo.

• rastlinski pripomočki se določajo po razpoložljivosti, primernosti, uporabnosti v različnih oblikah in visoki kakovosti - skupaj ti faktorji prinašajo optimalno rešitev.

• Najboljše terapevtsko osebje je dobrega srca, spretno, simpatično, čist in pripravljeno posvetiti svoje storitve in čas za paciente

• Idealen pacient je pogumen, potrudi se opisati, kako se počuti, sodeluje z zaupanjem in v skladu z zdravnikom, upošteva zdravnikova navodila, jim skrbno sledi ter ima voljo do izboljšanja svojega stanja.

 

Poleg zdravljenja sta pravilna prehrana in življenjski slog enakovredno najvišjega pomena. Če si z zdravljenjem odstranjujemo vzrok in istočasno jemo napačno hrano ali imamo nepravilne aktivnosti, potem olajšanja morda ne bo, ali pa bo bistveno manjše.